Societat

opinió

Economia de cooperació i estat propi

A Catalunya, des de fa anys, paral·lelament a l'economia capitalista dominant hi ha una altra mena d'economia que funciona i progressa: és l'economia de la cooperació. És una economia centrada en les persones i en la solució de les seves necessitats econòmiques, socials i culturals mitjançant l'associació, tant en el treball com en el consum i el coneixement.

Una àmplia xarxa d'empreses i entitats configuren aquesta economia de la cooperació al llarg dels pobles i ciutats de Catalunya. Són les cooperatives agràries, de treball i de serveis, de consum i d'ensenyament; les mutualitats de previsió social; les fundacions i les associacions del tercer sector, entitats que gestionen en l'àmbit social, cultural o solidari; les societats laborals, i les confraries de pescadors.

El conjunt d'aquestes deu mil empreses i entitats aporta el 7% del PIB català, genera el 10% dels llocs de treball i associa un milió i mig de persones. Al costat d'aquestes petites i grans empreses i organitzacions, en l'actual marc de crisi i atur, cada mes es constitueixen unes cinc-centes noves associacions, moltes d'aquestes d'autoocupació, i nombroses cooperatives; també es formen grups de compra en comú en els barris i sorgeixen múltiples formes de promoure col·lectivament la solidaritat.

Dirigents, socis i activistes del tercer sector i de l'economia social hem constituït la sectorial d'economia social i solidària de l'Assemblea Nacional Catalana, amb voluntat de contribuir activament en el procés de construcció de l'estat propi i en la independència del nostre país. El nostre és un sector arrelat a la terra i a les persones, que es regeix per criteris de lliure associació, de democràcia econòmica, de promoure el bé comú i de compartir els resultats aconseguits i la riquesa.

Creiem que Catalunya té dret a tenir el seu propi estat i que és la majoria del poble qui ho ha de decidir democràticament. Volem participar en la configuració del nou estat català, que s'ha de fonamentar en una economia plural i democràtica, en què al costat de l'economia de capital hi hagi l'economia social, l'economia pública i l'economia personal i familiar ( els autònoms). Amb transparència de les lleis del mercat i regulació de l'activitat financera.

Volem aconseguir que la majoria del nostre sector doni suport al camí de la construcció del estat propi, i que els nostres factors de progrés, el treball, el coneixement, la cooperació i la solidaritat, estiguin presents en els fonaments del nou estat català. Aquests son els nostres objectius i el nostre compromís.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.